Onoterade bolag

Att investera i onoterade bolag är för många en spännande sak. Det finns nämligen många saker som skiljer de onoterade bolagen från de börsnoterade.

För det första kan det vara svårare att avytta sina aktier om bolaget inte är noterat. Börsen tillhandahåller en likviditet som gör att man i princip när som helst kan gå ur sitt innehav, en lyx man saknar när man äger onoterade aktier.

För det andra är generellt onoterade företag unga. Visst finns det gamla anrika bolag som inte är noterade, men dessa har då ofta cementerade ägarstrukturer vilket gör det svårt att ta sig in som ägare om man inte erbjuder stora summor.

Detta innebär att ett ägande i ett onoterat företag ofta är mer chansartat: man vet inte när företaget kommer att visa lönsamhet, man vet inte när eller ens om företaget kommer att dela ut, och man bör vara beredd på att företaget i framtiden kommer att behöva mer kapital genom emissioner.

 

Analys av onoterade bolag

När ett bolag inte är noterat på en börs faller det sig naturligt att Teknisk Analys, TA, blir ganska meningslös. Då återstår fundamental analys, i vilken man analyserar och genomlyser företagets ekonomiska hälsa genom att granska årsredovisningar. Ju fler årsredovisningar du kan lägga vantarna på desto bättre, att investera i ett företag som bara är ett eller två år gammalt innebär hög risk! Om du vill lära dig mer om teknisk respektive fundamental analys kan du klicka på länkarna ovan.

 

Hur köper jag onoterade aktier?

Om du har hittat ett företag du skulle kunna tänka dig att bli delägare i, är det generellt lättast att vända sig till företaget direkt. De flesta brukar bara bli glada, och skickar gärna över årsredovisningar. Mindre företag har ofta bra koll på om någon ägare vill sälja sitt innehav, och kan då hjälpa till med att mäkla aktier.

Om köpet sker utan företagets hjälp behöver du och säljaren upprätta en avräkningsnota. Denna ska sparas och användas i deklarationen, och en kopia ska lämnas till den bank där du har en aktiedepå. En avräkningsnota kan du ladda ner gratis här.

Ett annat sätt att komma in som ägare i ett företag är att delta i en nyemission. Då emitterar företaget nya aktier som säljs till privatpersoner och andra ägare för att få in kapital. Detta kan vara ett bra och smidigt sätt att komma in i företaget, och som ägare kan du i kommande emissioner få förtur till aktieposter.

 

Marknadsplatser

Det finns ett litet antal marknadsplatser där företag och privatpersoner kan lista aktieinnehav de önskar sälja. De flesta av dessa marknadsplatser, bland annat Onoterat, tar ut en liten medlemsavgift för att man ska få kontaktuppgifterna till säljaren, men exempelvis InOff är helt kostnadsfri.

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.